Door te investeren in zonnepanelen investeer je in duurzame energie. En zonnepanelen zijn vandaag de dag niet zo duur meer in de aanschaf. Voor een huishouden van 4 personen heb je 18 zonnepanelen nodig en hier betaal je in Nederland ongeveer €10.000 voor. Deze kosten hoef je niet helemaal zelf te dekken, er zijn in Nederland subsidies van kracht waarmee je financieel wordt gesteund. Ook kan je gebruik maken van een lagere BTW op de totaalprijs. Met zonnepanelen kan je besparen op je energierekening en bijdragen aan een beter milieu.
Wat is een zonnepaneel?
Een zonnepaneel is een apparaat dat zonlicht opvangt, opslaat en omzet in elektriciteit of hitte. Op een paneel wordt een groot aantal zonnecellen gemonteerd. Het soort cel dat gemonteerd word is meestal een fotovoltaïsche cel, ook wel PV-cellen genoemd, dit is het bekendste en meest toegepaste type zonnecel. Zonnecellen zijn gemaakt uit silicium dat bestaat uit twee lagen. Tussen deze twee lagen gaat een elektrische stroom lopen onder invloed van licht.
Voordeel
Behalve de voordelen voor je eigen portemonnee en het milieu, zijn er nog een aantal andere mooie bijkomstigheden. Zonnepanelen zijn namelijk erg makkelijk in het onderhoud en gaan ongeveer 25 jaar mee. De investering heb je binnen 7 tot 10 jaar terugverdiend. Op de zonnepanelen heb je dus 15 tot 18 jaar om alleen met sparen bezig te zijn. Ook zijn ze vrij makkelijk te installeren. Bovendien zal je minder last hebben van stijgende stroomprijzen omdat je een gedeelte van je elektriciteit zelf opwekt. En ook niet onbelangrijk, de prijs van je huis zal omhoog gaan als je zonnepanelen installeert.
Nadeel
De eerste investering die je moet betalen voor zonnepanelen is hoog. Ook is de terugverdientijd vrij lang vergeleken met sommige andere energiebesparende maatregelen. Het is ook moeilijk om je hele huishouden alleen op zonnepanelen te laten lopen. Je bent afhankelijk van het weer en in de zomer zal dit beter gaan dan in de winter. Als de panelen niet goed kunnen worden afgesteld daalt het rendement. De beste hoek is 36 graden op het zuiden, maar dit is niet altijd mogelijk. Ook kunnen er bomen of andere objecten in de weg staan en als er sneeuw of vogelpoep op de panelen komt daalt het rendement ook. Alleen in een perfecte situatie kan je dus optimaal van de panelen gebruik maken.
Zonne-energie is een veelbelovende vorm van energie die met het voortschrijden van de techniek steeds interessanter wordt. De zon in Nederland is perfect geschikt om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken. Zonnestroom is de meest duurzame vorm van stroom die er is. Dit komt omdat bij de productie van elektriciteit uit zonlicht er geen schadelijke stoffen en broeikasgassen vrijkomen. Naast het feit dat zonnepanelen ontzettend duurzaam zijn, is het ook steeds vaker een goedkoper alternatief voor netstroom. Dit komt door de dalende prijzen en de aantrekkelijke premie die de Nederlandse overheid heeft ingevoerd.
Een nieuwe trend kunnen we het niet meer noemen. Steeds meer ziet u in Nederland, Europa en ook de rest van de wereld zonnepanelen op de daken verschijnen. En dat is natuurlijk niet vreemd. De zon gaat iedere dag voor niets op en laat een grote hoeveelheid energie achter op onze aardbol. Het is werkelijk te gek om te zien hoe we met deze energie warm water kunnen opwekken. Grote bedrijven bedekken hun daken al met de zonnepanelen om hun energievoorziening groener te maken. Zonnepanelen tonen een trend welke niet meer is om te keren.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen vangen licht op en zetten deze om naar stroom of warm water. In het geval van stroom staat er een installatie op het dak welke de zonne-energie opvangt en omzet via een omvormer van gelijkstroom naar wisselstroom. Deze stroom gaat naar het net en u kunt het ook zelf gebruiken.
In het geval van warm water warmen de panelen het water op en wordt het gebruikt in de CV ketel om uw woning mee te verwarmen of om te gebruiken in de douche.
Soorten zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in alle soorten. Wanneer u kiest voor zonnepanelen dient u zich zelf eerst goed te informeren welk soort paneel het meest geschikt is voor uw huis en wensen. Er zijn op dit moment 3 soorten zonnepanelen op de markt.
Kosten + terugverdientijd
De enige kosten die verbonden zijn aan zonnepanelen zijn de eenmalige installatie kosten. Een groot voordeel aan zonnepanelen is dat een goed geïnstalleerd systeem bijna geheel onderhoudsvrij is, wat dus veel werk en geld bespaart. Zodra de installatie is voltooid begint het systeem zich van zelf terug verdienen. De terugverdientijd is bij een gemiddeld systeem ongeveer 8 jaar.
Verdien geld aan overtollige energie
Het kan voorkomen dat u tijdens een zonnige periode meer energie opwekt dan u verbruikt. Als dat gebeurt is het mogelijk om de overtollige energie terug te leveren aan uw energieleverancier. Voor het terugleveren van de energie kunt u een vergoeding krijgen.